Monday, November 01, 2010

Damia kena 'campak'

whoot...whoot...bukan campak dari atas ke bawah tu...tapi demam campak....hehehe kang ada plak yang kata aku campak anak aku...tak ke haru biru

masuk hari ni dah nak dekat seminggu Damia kena demam campak.Ni gara-gara berjangkit ngan adik-adik aku la ni...skang turn Damia plak.

Ni masa hari kedua kena....dia demam panas 3 hari masa memula nak kuar bintik-bintik merah tu..

Lepas kena lumur dengan ubat sapu yang klinik kasi...habis satu badan aku sapu...cuma muka je aku tak bubuh...

Skang ni memang banyak bagi Damia minum air kelapa muda je...memang kat umah aku ni dah berpantang dari aktiviti memasak goreng-goreng....kalau masak pun sup atau pun makanan yang tak memerlukan goreng menggoreng...pantang kata mak aku...

Damia ni walaupun demam,tetap aktif....tak macam orang sakit pun..cuma kenkadang malam ngan pepagi bangun tido je merengek..maybe sebab gatal kot...tapi ok la sebab dia tak beria menggaru...kang tinggal parut plak kat badan comel dia tu :P


Maybe sebab dia segan kot....sampai dia tak kasi langsung aku amik pic dia dari depan..kalau dapat pun kebetulan je...kalau tak memang dia akan pusing belakang...hehehehe


Masa memula naik bintik-bintik merah tu...tapi skang ni lepas 6 hari...dia dah jadi hitam-hitam macam parut...tapi mak aku cakap biar je...nanti dia akan jatuh sendiri yang hitam2 tu.. 

Main tetap main....hehehe

Kena demam campak ni yang penting kena jaga pantang...antaranya:-
  • Jangan kena hujan...mak aku cakap nanti parut tak hilang
  • Jangan makan makanan bergoreng..takut gatal
  • Kicap pun jangan makan....nanti tinggal kesan hitam kat kulit :P
  • Jangan garu...ni pun sebab takut parut lambat hilang..
  • kalau boleh mandi dengan air daun bambu....orang India ramai yang tanam pokok ni kat umah diorang..kitorang pun mintak ngan diorang....kata 1 Malaysia :)
  • Jangan terdedah sangat dengan cuaca panas...sebab bila berpeluh tu yang makin gatal tu
Cuma satu yang aku baru tau tentang demam campak ni....walaupun ianya berjangkit tapi ia takkan berjangkit masa memula bintik-bintik tu keluar....maksudnya..masa bintik-bintik merah ni dah kering nanti ...masa ni la ianya akan berjangkit pada org lain

Sebab tu la kat umah aku ni lepas 2 minggu adik bongsu aku kena demam campak ni...pastu adik aku yang second last plak kena....elok je dia dah nak baik lepas 2 minggu...skang anak aku plak kena..mean lagi 2-3 minggu bila anak aku dah ok...maybe ada org lain yang akan kena....hehehe so stanby

p/s: Ada yang cakap bahaya demam campak ni pada ibu mengandung...betul ke?

p/s: doktor yang check adik aku cakap...demam campak ni boleh kena lebih dari sekali....sebab sebelum ni ramai yang cakap kononnya sekali seumur hidup ...tapi adik aku dah kali ke 2 kena....camno tu?

2 comments:

[-suziey-] said...

hoho..baru tau gk info2 yg last tu..hmm..bahaya gk k..kena kuarantin la..

sian damia..get well soon ye damia:)

kakyong said...

oohh, patut la anak2 tak berjangkit.. sbb hari tu sepupunya baru naik bintik2 merah berair tu...

sian damia.. semoga cepat sembuh? errkkk mama damia ni dah kena chicken pox ker...??!! :p

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin