Wednesday, June 01, 2011

Stok EBM sampai bulan Mei 2011

Alhamdulillah rezeki Haziq masih ada lagi untuk terus
menikmati susu terbaekk di dunia ni...hehehe
semalam aku kira stok yang terkumpul sepanjang bulan Mei ni adalah dalam 335 oz



Total terkumpul sejak aku mula mengepam dari 8/3/2011 sampai 31/5/2011 ni adalah dalam 1100 oz. Dah penuh freezer pun.Tapi masih kena giat lagi mengepam sebab nanti bulan puasa tak tau hasil dia macam mana kan.

Skang ni aku kalau kat tempat keje dah macam pakar laktasi plak...duk bagi penerangan tentang susu ibu ni kat staff2 lain kat tempat keje aku.Majoriti diorang ni semua terkejut bila aku cakap susu badan ni boleh tahan sampai 6 bulan kalau kena cara menyimpanya.

Patutlah sepanjang lebih 7 tahun aku keje kat situ, aku tak pernah nampak ada yang mengepam...rupa-rupanya diorang tak tau susu ibu ni boleh simpan lama.Sedeykan?

Aku pun sejak rajin berblog ni la aku tau pasal cara-cara nak simpan susu ibu ni.Kalau tak aku pun sure jadi cam diorang gak jenis bila dah masuk keje terus stok bagi susu kat anak.Macam kes Damia dulu...memang aku susukan dia sampai dia umur 2 bulan je.Bila-bila ingat balik memang ralat sangat rasa sebab aku lambat sedar pasal hal ni..

Takpe lah skang ni giliran adik dia,aku akan cuba bagi yang terbaik


Budak tecik yang sangat suka ngan susu mama dia ni...alhamdulillah

5 comments:

eima said...

teruskan usaha ek haiza..aku insyaallah nk ikut jejak ko jugak nanti

etiey.com© said...

alhamdulillah rezeki anak

Nora Latiff said...

go nuts go!! cam aku mmg follow up info psl breastfeed ni, but tak cukup utk aku fully b/feedkn ank aku..aku b/feedkn anak aku smpai die 4 bln je.. but then keje aku pn culprit gak.. g client site sane sini, susah nk mengepam.. but skrg aku tgh wat relactation.. hopefully dpt b/feedkn balik anak aku even x direct b/feed.. at least die still dpt menikmati susu terbaekk di dunia ni, kann3x??? hehehe... doakan aku eh nuts..t.care!

Ummi Salsabila said...

Salam haiza.lama tak blinking kesini.tahu2 dah ada haziq ye.Tahniah! Haziq juga berth kerana dpt minim susu ibunya.keep in touch ok ;)

Sidratul Muntaha said...

amin,amin.
syukran jazilan..
dakun pun masih lagi suuskan daki ara even dah cmpo.
tpinya susu tu 600gram pun 3 bulan tak abis2.
usah tanga kejayaan haiza.
huhuh
jemput join contest yer:
http://iceboxrivet.blogspot.com/2011/06/2nd-wish-list-of-year-2011-has-been.html#more

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin