Saturday, March 26, 2011

Pengalaman melahirkan Ahmad Haziq Ziqri

Bizi sangat aku ni sampai nak mengupdate blog pun susah sangat.Yang benornya bukan bz tapi malas.Entry kali ni aku nak ceritakan serba sedikit kronologi kelahiran anak kedua aku,Ahmad Haziq Ziqri.

Aku start amik cuti 1 March 2011..ni cuti sendiri=cuti malas nak keje.Padahal bukan ada rasa sakit ke apa lagi..saja malas nak gi keje.Ikutkan due date aku 2 March 2011.Tapi 3 March tu aku still ade check up kat klinik kesihatan Taman Medan.Doktor kat situ cakap kalau 3 March tu aku tak deliver lagi,dia kata datang je la check up cam biasa.

3 March 2011

10.00 pagi-Cam biasa duk bertapa kat klinik kesihatan Taman Medan untuk last check up

12.00 tgh hari-Jumpa doktor kat situ then dia nasihatkan aku untuk refer terus ke Hospital Sungai Buloh since aku dah terlebey sehari dari due date n aku ada history kencing manis.

1.00 tgh hari-Balik umah amik Damia then bawak dia gi makan...aku tau kalau aku dah jejak kaki kat HSB tu kompem kena tahan sampai bersalin.So baik aku spend time dulu ngan Damia


2-3 minggu sebelum bersalin tu...memang air kelapa muda ni la minuman wajib aku tiap hari...tu kira air kelapa terakhir sebelum bersalin..Damia pun suke sangat air kelapa ni


Muka budak nak kena tinggal....nasib la aku dah bermesra-mesra ngan dak ni sebelum gi spital..sebab rupanya budak bawah 12 tahun tak dibenarkan masuk kat wad kat HSB tu...aku tak tau pun.Masa bapak aku datang kat wad..dia kena bergilir ngan mak aku jaga Damia kat bawah.Bayangkan la 4 hari aku tak jumpa Damia...rindu giler...sampai dia merajuk taknak cakap ngan aku bila aku call dia..sedey weii

4.00 ptg-Sampai kat HSB...seperti diduga memang aku kena stay kat sana sampai bersalin.Memandangkan wad takda kosong..so kena menunggu.Sambil menunggu tu nurse buat check up.Check tekanan darah,check bukaan dah berapa cm n check jantung bayi.Masa dorang seluk check bukaan,dah 3cm.

10.00mlm-Baru dapat katil kosong.6 jam menunggu baru ada katil kosong.Tempat menunggu tu kat dewan bersalin.So dalam masa menunggu 6 jam tu..macam-macam bunyi aku dengar orang menjerit tahan sakit nak bersalin.huhuhu seram sejuk sekejap

4 March 2011

8.00 pg- Doktor datang check..contraction masih belum rasa lagi.Doktor banyak kali tanya kat aku...ada rasa sakit..aku cakap takda rasa apa pun.So dia decide kul 12 tgh hri nak induce aku.

12.00 tgh-Sekali lagi doktor datang check...tengok bukaan dah 5 cm.So tak jadi induce.Masa ni aku dah rasa sikit-sikit sakit kat perut tu.Perut pun kerap menegang.Tapi still bleh maintain layan TV lagi.hehehe

6.00 ptg-Doktor datang check sekali lagi..so doktor cakap tunggu katil kat dewan bersalin ada kosong.Ade je kosong terus dia suruh nurse tolak aku ke sana.Duk kat situ sampai bersalin.

10.00 mlm-Masuk dewan bersalin.Masa ni aku cuma rasa sakit sikit-sikit je.Air ketuban pun tak pecah lagi.Even darah ke apa ke semua takde keluar lagi.

11.00mlm-Doktor pecahkan air ketuban.Aku tengok je nurse bawak kayu untuk pecahkan air ketuban tu terus aku cam terkejut..siap tanya lagi kat nurse tu..."err guna kayu tu ke nak pecahkan air ketuban"...pergghh memang gerun aku rasa.

11.30 mlm-Dah mula rasa contraction yang kuat maybe sebab air ketuban dah pecah.Sampai nak tercabut besi penghadang katil tu aku rasa bila aku duk tarik time contraction datang.

5 March 2011

2.00 pg-Terasa sakit yang teramat kuat.Masa ni aku dah takleh tahan sangat sampai aku mintak kat nurse yang jaga aku suh operate je.Cam biasa la nurse tu cakap "sabar puan..sabar"...dia bagi aku sedut gas apa ntah.Dia cakap kalau rasa sakit sangat baru sedut...aku sedut 2 kali je pastu terus aku tolak tepi...rasa nak muntah je bila sedut gas tu.

2.30 pg-Doktor inject ubat tahan sakit...takde maknanya tahan sakit...tetap sakit bagai nak giler..dulu time Damia aku c-zer so memang taktau camna sakit bersalin tu...skang amik ko...hazabbb.

3.00 pg-Time ni aku dah jerit panggil doktor cakap aku nak berak...hahaha beria-ia aku jerit cakap nak pi toilet...nak berak.Doktor check tengok dah nampak kepala anak aku dah.rupanya aku teran tu teran nak bersalin...doktor terus panggil husband aku.

3.30 pg-Dekat 5 kali aku teran tapi baby tetap tak keluar.Doktor cakap kalau lagi sekali teran baby still tak keluar gak...dia nak vacuum je.Maybe cara aku teran tu salah kot...so kepala baby duk keluar masuk..doktor takut baby lemas sebab dah 30 minit aku duk teran keluar masuk camtu

3.40pg-Doktor dah siap untuk vacuum...time ni husband aku dah cakap kat aku teran kuat-kuat...sikit je lagi.kesian kat baby dia kata.Elok le plak sekali teran terus keluar.So tak sempat kena vacuum.Alhamdulillah

Masa doktor letak baby kat dada aku,dia tak tunjuk 'anu' anak aku.Aku pun tak heran nak tengok sebab aku dah syukur sangat sebab baby dah selamat keluar.Tapi masa dia angkat nak bersihkan baby...baru aku nampak 'bird' anak aku.Masa tu sedar tak sedar air mata aku terus mengalir...husband aku jangan cakap la awal2 lagi dah terduduk sambil menangis.Selama ni kitorang buat sampai 4 kali scan tak nampak pun anu anak aku...sekali keluar baby boy.

2 jam lepas dilahirkan

Aku discharge pada 6 Mac pukul 12 tgh hari.Ikutkan 5 Mac petang tu dah boleh discharge dah.Doktor suruh tunggu sampai baby kencing ngan berak then boleh balik.Tapi yang jadi masalahnya,anak aku berak je sampai 4 kali tapi kencing takda.So nak tak nak kena tahan lagi 1 hari.

Family aku ngan mentua aku risau gak bila dapat tau anak aku tak kencing-kencing.Bapak mentua aku sampai urut-urut bird Haziq tu nak bagi dia kencing...tapi hampeh

Malam pukul 12 time aku nak tukar pampers dia,dia bantainya pancut kat aku,nasib kena tangan kalu kena muka terus jadi ubat jerawat.Hehehe.

Get ready to go home jumpa kakak Damia

Muka senyum terpaksa tu...padahal tengah tahan sakit kat anu pasal kena zass skit masa nak kuarkan baby Haziq tu...pedih betul sampai takleh nak duduk..masa first day je la..esoknya ok skit dah..skang jangan cakap la...dah duduk bersila dah..mak aku plak yang risau...hehehe


Si kakak yang jeles bila aku riba adik dia masa dalam kete,terus mengamuk suruh aku bagi adik dia kat mak aku.Dia nak duduk atas riba aku.Layan kan aje la walaupun tengah sakit2 tu.Tak sampai hati nak biarkan.Dahla 4 hari tak jumpa.Alih-alih jumpa tengok dah ada adik plak.Cian kakak ye.

Masa mula-mula je dia rasa jeles,skang Alhamdulillah..nampak dia sayangkan adik dia..kejap-kejap nak cium adik dia.Moga kasih sayang dia kat adik dia tu berkekalan.Aminn.....

5 comments:

ann @ hatiberbunga said...

tahniah.. syukur sesgt dah selamat lahir baby boynya.. serius comel! rasa cam nk geget2 je. hehe..

Intan said...

Tang part zasss tu yg...huu huu...kalo ingat balik dulu masa lepas habis ubat, tu diaaa...nanes2 for one week sakit nak duduk pon susah kena lapik bantal.

Tapi semua tu berbaloi kan coz lahirnya chenta hati kita...sakit pon leh tersenyum jua di buatnya :)

Comei...gewammm ngan bb baru lahir nie!

Farra Dhelina said...

hehe..suka bc pgalam org bersalin..mmg mcm2 cerita kan..hehe gerun pu ye..klakar pun ye..

tp sakit ttp sakit..huhu hya tuhan yg tau kan..dan kita2..hehe..

win@momyShaneQeisha said...

congrates dpt babyboy..baca pengalaman bersalin ni,terus teringat pglaman bersalin dulu.

.::Lynn::. said...

tahniah!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin