Monday, November 23, 2009

Kerja kat hotel..best ke?

Wah penuh tanda tanya kan title untuk entry kali ni...korang rasa best tak kerja kat hotel ni.Bagi aku la kan,kerja aku skang ni memang sangat best dan seronok.Gaji memang la takda besar mana,tapi yang menariknya,korang kalau takat lulus SPM jek pun dah layak dapat gaji dekat RM4000 sebulan.Camna tu ek?

Contoh macam aku ni,aku dulu lepas habis SPM,aku keje kat Sheraton hotel as a part time waitress.Ok lah walaupun sekadar part time tapi total gaji aku tuk sebulan dekat RM2000 gak....keje seronok jek takat bagi orang makan pastu clear pinggan....seminggu sekali leh amik gaji.sekali dapat RM 4OO lebey,sebulan?...mau tak loaded.

Bila dah dapat result SPM n dah dapat offer blaja kat UiTM ...aku stop la keje tapi disebabkan rasa seronok tu aku bleh ulang alik tiap minggu dari UiTM Perak ke Subang ni semata2 nak keje tiap petang Jumaat n Sabtu....hahaha giler.

Lepas habis blaja aku sambung lagi buat part time kat hotel ni.Last-last bos aku time tu offer aku jadik permenant staff..tapi bukan waitress la,dia offer aku as a secretary tuk Banquet department...fikir 3-4 kali gak la sebelum aku terima offer dia.Maunya tak 3 tahun aku study bidang sains komputer, alih-alih keje bidang hotel.

So nak tak nak,aku terima gak offer bos aku tu and until now dah hampir 4 tahun aku jadik secretary kat Banquet Department kat hotel ni.Kira pecah rekod ni weii...ikut kata bos aku sebelum ni semua secretary kat department ni paling lama keje pun setahun lebey jek.Aku leh tahan sampai 4 tahun.

Maunya takleh tahan lama secretary sebelum ni...kalau tiap hari nak kena melayan kerenah seribu satu macam staff2 lain.Tapi aku,takde hal punya,kalau dorang kerek kat aku..aku lagi kerek.Kalau dorang tengking aku...selamba jek aku tengking dorang balik.Ada aku kesah?

So skang ni kat department aku ni cuma aku satu2nya bunga dikalangan 14 orang jejaka perasan..ahaks...tapi dorang ni semua aku dah kenal since 1999 lagi masa aku keje part time dulu,that why aku leh tahan ngan perangai dorang....dah masak sangat dah....

Tapi aku rasa rugi, sebab kalau la aku tau aku akan melekat keje kat hotel ni,baik aku takyah gi sambung blaja,at least skang gaji aku kompem dah dekat RM4000 sebulan macam staff yang lain tu.Itu lah yang best hotel ni,banyak business,kencang la duit gaji staff.Tapi tak kisah la janji aku memang enjoy giler keje kat hotel ni

Siang office hour aku jadik secretary,malam kalau ada vvip event aku buat overtime jaga function,bertambah la koleksi duit ditambah dengan duit tip lagi....hihihi.Dan yang tambah seronok bos aku sangat baik giler dengan aku,selalunya secretary buat air tuk bos,tapi aku bos aku yang rajin orderkan air tuk aku....tapi kerje banyak skit la dia suh buat...ahaks..jangan pikir bukan2 ok...bos aku dah kawen n yang pasti walau dah kenal lama....sikit pun aku takde selera ngan kawan sedepartment aku ni....hahahaha

Dulu sebelum kawen,aku rajin buat outing ngan ofismate aku ni semua, gi camping la,karaoke la,gi makan-makan n layan air terjun.Idea aku la yang bagi,dorang ngikut jek....hahaha best tak?....tapi skang lepas kawen ni,aku cam malas dah nak memikirkan outing tuk ofismate aku ni semua,cuma baru2 ni jek la kitorang ada buat makan2 n karaoke saja2 tuk release tension.

Hubby aku ok ke aku keje kat sini?...Dia ok jek,coz jejaka-jejaka perasan ofismate aku ni semua dah kira member sekepala ngan laki aku,dah jadi geng upin ipin main snuker,futsal,mancing n tengok wayang....hahahaha

p/s:aku pun tatau apsal tetiba aku buat entry ni....mungkin sebab aku terlalu sayangkan kawan2 sekerja aku n tempat kerja aku kot....hihihi...mari muntah darah wahai kawan2

p/s:kepada kenkawan blogger ku sekalian yang terasa nak dinner or lunch kat Grand Dorsett subang hotel,bolehla contact aku ...bleh la aku bagi diskaun yang berpatutan...:P

p/s:sebab keje kat hotel ni la aku dah jumpa dan servekan makanan tuk ramai pemimpin negara kita..termasuk yang di pertuan Agong,artis pun bersepah....ahaks

2 comments:

lily azliyana @ mama zara said...

huu..gaji lebih 4k tu tak cukup besar ker. kat shah alam gaji engineer pon kena tgu 2,3 tahun nk cecah no tu..=p

hot mama said...

itu dah mcm gaji lecturer tau...best2..xyah penat2 blaja pening kepala bagai..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin