Thursday, December 24, 2009

Mandi daun...bukan mandi bunga

Gara-gara Damia demam dua hari sebelum kitorang balik kampung,maka inilah jadinya...MANDI DAUN...ni bukan mandi macam mandi bunga tu yang konon nak bagi cepat dapat jodoh tu...ahaks

Menurut kata orang-orang tua,daun ni elok untuk hilangkan panas badan terutama tuk budak yang demam.Ni dah kali kedua Damia mandi air daun ni,so far aku tengok hasil dia memang positif lah...terus hilang demam Damia,panas badan pun hilang..Alhamdulillah

Bagi aku selagi ada cara tak salah berusaha asalkan tak melanggar batas agama...tak gitu?Nama daun ni tak silap aku 'pucuk bika'...cuma perlu rendam pucuk ni dengan air panas pastu masa nak mandikan tu ramas jek daun ni kat seluruh badan,lendir dari daun tu yang elok tuk baikkan panas badan

Damia macam biasalah...melalak2 masa kitorang mandikan dia dengan air daun ni,dia geli agaknya,tapi apa boleh kan,nak cepat sihat,kena paksa gak la... :P


Lepas dah sihat apa lagi,hari Isnin haritu layan mandi manda kat Lost World of Tambun la...next entry la aku sambung citer pasal mandi-manda ni...banyak benor benda nak story tapi mood macam malas-malas gitu...padahal sebab sebenarnya...terlalu banyak benda nak buat ...ni plak tgh bercuti kat Awana Kijal kat Terengganu ni....memang cuti-cuti Malaysia betul ni.. :)

2 comments:

[-suziey-] said...

erkk xpnh dgr plak nama daun ni..elok simpan stok..kalu ank demam kasi mandi..hehe

MamaDamia a.k.a Haiza said...

suziey:tak pernah dengar ke?...mungkin tempat lain ada nama lain kot ...dulu kitorang ada tanam belakang umah pokok ni, tapi habis kena tebang ngan bangla tukang bersih kawasan umah ni...hampeh tul

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin