Thursday, August 27, 2009

contest jom main air bersama

Contest lagi...jangan buhsan ye....seperti yang aku dah bagitau kat entry aku sebelum ni ye akan aku kotakan janji2 manisku itu...aku dah bagitau yang aku nak penuhkan entry aku tuk bulan 8 ni dengan entry tentang contest2 sahaja....hihihi

Tadaaaa....ni satu lagi contest yang aku nak join...contest ni dianjurkan oleh
kak yong yang baik hati(bukan bodek tau)....Contest yang beliau anjurkan ni diberi nama

Contest jom main air bersama.....


Sila klik kat banner di atas kalau nak join ini contest ye...

So inilah dia entry penyertaan dariku,actually aku ni sangat berkobar nak join contest ni.....hari tu dah buat entry dah...aku pun tak tau apa masalahnya....segala yang aku taip tu missing in action tinggal tajuk jek.....ni baru jek teringat balik nak buat semula.....kalau tak harus aku terlupa ni...




First time Damia masuk dalam swimming pool...


Sangat rileks walaupun muka nampak macam cuak2 gitu...ekeke



Siap berkayak dengan Papa lagi....nak pegang Damia punya pasal...Papa kene kayuh pakai tangan dia je...hehehe


Puas mandi swimming pool ngan laut....balik hotel main air dalam sinki plak...ngam2 jek sinki tu ngan montot cumel Damia ni...(apa yang sensor harus ditutup...ekeke)

Gambar kat atas ni diambil sewaktu family ku bercuti ke Swiss Garden Damai Laut kat Pulau Pangkor,Perak.Masa ni Damia umur dia dalam 6 bulan ++.....First time ni tau Damia masuk dalam swimming pool ni...mula-mula memang ala-ala terjerit la skit dia maybe sejuk kot air ni n mungkin gak dia terkejut sebab tengok tempat dia nak mandi ni besar dari tempat dia biasa mandi....ye lah selalu rendam dalam baby bath tab jek...sekali nampak kolam yang besar ni mau nya tak menjerit....tapi tu kejap jek...lepas jek rendam2 kaki dia bagai...terus member excited...dah takda nangis2 dah...siap senyum2 ketawa gembira lagi....hohoho lepas pada tu takda masalah dah la nak mandikan dia....kat mana2 pun dia takda hal dah,,,,swimming pool ke,laut ke,sungai ke....air terjun jek tak try lagi...

Ni kat bawah ni ada lagi gambar latest ni...panas lagi nih baru kuar dari kamera...hihihi..terus upload masuk tuk contest punya pasal...hihihi...kata giler contest kan?


Cuba teka kat mana saya main air dengan buih2 sabun bagai ni?


tadaaa.....dalam baldi kat blakang umah atuk...

oppss...no papparazi ye?...meh nak intai skit sapa yang amik gambar saya ni....

Heyy tak malu ke amik gambar orang tengah mandi ni....

atas rumput blakang umah atuk pun ada 'swimming pool' khas tuk Damia ni...ekeke

Gambar kat atas ni plak masih baru lagi...amik pagi tadi....punya lah seronok nya Damia ni dapat berendam dalam swimming pool tecik ni....ekeke tak kira dah tu asal kan dapat main air.....seronok la dia....aku pun kene join gak dia main air...tapi tengok reaksi muka...nampak macam aku plak yang over excited....maunya tak weii...aku kalau boleh nak join sekali ngan anak aku ni main air ni....kang kalu aku pun dok berendam sama macam dia tu mau semua orang kat area umah aku ni keluar tengok aku...maklumla ada free show katanya....untuk pengetahuan korang umah ayah aku ni apartment..bawah sekali...masa aku duk bagi Damia ni berendam main air dalam baldi ni ada gak la 2-3 orang kat area tu yang tengok siap senyum2 lagi...tu baru anak aku yang berendam...cuba kalau aku yang dok dalam baldi tu?...muahaha mau terbeliak mata dorang semua nanti....ekekeke....

Nama mama & papa Damia: Haiza & Firdaus

Nama dak tecik comei ni: Nur Damia Batrisyia binti Ahmad Firdaus

Tarikh Lahir: 27 June 2008 (tepat umur dia 1 tahun 2 bulan ketika entry ni di buat)

Tips utk menarik minat si kecil bermain air.

1- Yang penting sekali ibu bapa dan orang yang ada dipersekitaran anak tu sendiri kena la 'berani' dengan air...maksudnya biorlah rajin mandi...ni ada yang nak mandi pun jenuh kena paksa...camna la anak tu nak ikut kalau orang tua pun penakut dengan air....ekeke

2- Belikan anak tu toys yang boleh dia gunakan tuk main dalam air cam itik kuning tu ke yang ada bunyi2..baru la anak tu teruja n tergediks2 nak main air sebab dia boleh kawan ngan itik tu..

3- sambil main air tu nyanyikan lagu tuk dia....biar dia tau waktu mandi ni waktu paling seronok dalam hidup dia....ni main jirus jek pastu angkat ....lap...lap..ntah sabun ntah tidak tu kan..isk isk isk

4- kena biasakan anak ni dengan air sejuk...baru la dia takda masalah nak main air tak kira la kat mana pun...air laut ke,kolam ke sungai ke semua dia leh redah nanti

5-kene belikan dia kolam kecik kot baru dia boleh main air tiap hari...kalau tak pun pakai besen cam Damia tu...sonok gak kan?

6-last sekali paling best kalau mama n papa dia join sekali ngan anak tu main air....hihihi ...ni kalau leh wat hari2 sure best giler ni...takpun seminggu sekali ke sebulan sekali ke bawak anak ni mandi-manda kat theme park atau sungai ke laut ke....best giler ni sambil bagi anak tu main air dapat gak mengeratkan hubungan kekeluargaan kan..kan..kan

Tips keselamatan semasa bermain air...penting ni bukan leh suka2 jek

1- jangan biarkan anak tu main air sorang-sorang..perlu ada pengawasan dari orang dewasa...kang jadi plak kejadian tak diingini...baru nak menyesal

2- elakkan anak dari pergi ke tempat yang dalam...bagi dia mandi tempat yang cetek pun cukup..tapi tetap dengan pengawasan kita

3-kalau kat rumah tu...pastikan pintu bilik air sentiasa ditutup...anak ni memang pantang nampak bilik air...sure dia nak masuk pastu nak main air....tambah merbahaya sebab lantai bilik air tu kan licin....kang tergelincir plak si comel kita tu...bengkak2 plak nanti dia

4-pakaikan anak kita dengan pelampung ....untuk mengelakkan dia dari lemas...dan untuk menarik minat dia ...belikan pelampung yang comel2..macam bentuk haiwan ke...

5-jangan biarkan anak berendam terlalu lama....kang selsema plak dia...

itulah serba sedikit yang dapat aku bebelkan kat sini...meh cepat sapa yang nak join contest ni...klik je kat sini...jangan terlepas tau sebab hadiah-hadiah tuk contest ni semuanya hebat2 belaka hasil sumbangan penaja-penaja berikut:







p/s:aku kalau bab contest ni memang semangat..sebab tu terlebih bebel ni...jangan marah ye cik penganjur... :)

3 comments:

kakyong said...

mama damia,

makkk aiii, byk nooo foto nih.. rambang mata ku.. tak reti nak pilih yg mana nih.. cepat bgtau u nak yg mana 1 utk dinilai.. advisable foto u & damia lah..

kalo tak kakyong suruh juri jer pilih foto yang mana.. btw, kakyong akan up kan link entri dulu..

MamaDamia a.k.a Haiza said...

ekeke rambang mata ke kak yong...sorry lah ye...takpelah saya serahkan pada pihak juri je la nak pilih yang mana...takde hal punya...silakan lah pilih ye juri2

kakyong said...

kakyong amik foto yg 2nd last.. ok.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin