Wednesday, October 14, 2009

CUTEST BABY IN WALKER CONTEST

Mood nak update citer raya macam dah takdo dah....mood bercontest plak yang membara2 ni....Mana taknya waktu jalan2 sambil usha2 blog blogger2 lain tu...tengok macam2 contest ada...terus teruja rasa macam nak join semua...bukan tamak tau tapi saja nak meriahkan majlis gitu.

So kali ni nak join contest anjuran Orked iaitu


Contest ni bermula pada 6 Oktober sampai 31 Oktober 2009...banyak masa lagi ni kalau nak join...takyah bebel panjang2 maka ni lah dia gambar si manja ku di atas walkernya...jeng...jeng..jeng...

*

*


*


*


Nama dak tecik ni:Nur Damia Batrisyia bt Ahmad Firdaus

Umur dak tecik ni :1 tahun 3 bulan++


Syarat Penyertaan

• Jadi Follower ometomei dan add ometomei dalam bloglist anda~Done~

• Umur si comel mestilah tidak lebih 2 tahun~Done~Baru setahun 3 bulan

• Letak banner di sidebar blog anda dengan link ke entri ini~Done~

• Dalam entri itu, upload satu (1) gambar si comel yang berada di dalam walker~Done juge~

Ceritakan pendapat anda tentang walker tersebut (baik dan buruk) ~bleh baca kat bawah tu~

• Sila nyatakan nama si comel dan umurnya~telah dinyatakan~
• Bila dah siap, tinggalkan link entri anda di entri ini. ~wajib ni...sudah juga~

Bagi memenuhi syarat yang ke-5 tu kat sini aku bagi sedikit pandangan tentang walker ni...kalau nak ikut kan pendapat mak-mak n nenek-nenek kita ni dulu...diorang ni tak menggalakkan penggunaan walker ni kononnya kalau guna walker ni nanti anak2 jadi malas nak belajar bertatih sebab dah selesa duk dalam walker tu...ye la tolak je terus sampai mana nak tuju..takyah susah2 nak melangkah...tapi mungkin juga sebenarnya mereka ni kurang mampu nak menyediakan walker ni tuk anak2 mereka sebab walker ni harganya bukan murah kan....kalau nak yang murah memang boleh dapat tapi kualiti dia?.....

Tapi sekarang ni ibu2 moden zaman sekarang ni berpendapat walker ni satu keperluan tuk anak-anak mereka....ye lah contohnya bila anak-anak ni diletakkan dalam walker..secara tak langsung dapat memudahkan ibunya membuat kerja tanpa perlu mendukung anak kecil mereka...at least anak tu pun seronok sebab walker skang ni didatangkan dalam pelbagai warna dan berbagai2 jenis permainan atasnya...so anak2 pun leka bermain tanpa perlu mengganggu kita untuk membuat kerja rumah...

Untuk anak2 yang belum pandai duduk dengan sendiri...actually bagus jugak kita letakkan dalam walker ni sekurang-kurangnya dia akan cuba untuk duduk dengan selesa..kita pun senang nak bagi dia makan...kalau rasa macam dia tak boleh nak tegakkan badan..kita boleh letakkan kusyen atau bantal sebagai sokongan..
Walau banyak mana pun kebaikan penggunaan walker ni janganlah kita lupa untuk menitik beratkan aspek keselamatan anak2 sewaktu mereka ni dalam walker.Antaranya elakkan lah meletakkan bende tajam di sekitar kawasan yang dilalui oleh anak kita tu..kang dicapainya kang...lain kes plak jadi....pengawasan dari kita juga penting...janganlah dah letak anak dalam walker terus kita tak pantau apa dia buat...manalah tau buatnya anak tu terjatuh ke apa ke at least kita tau apa nak buat...ni tak sedar2 anak dah meraung sebab terjatuh dari walker...

Dan bagi rumah yang banyak tangga tu....bolehlah diletakkan safety gate supaya anak tak meluncur laju dengan walker tu sampai jatuh tangga plak dia....so pada ibu bapa sekalian...apa2 pun yang penting........lu pikirlah sendiri kesan baik buruk walker ni sebelum membelinya tuk anak -anak anda

~~~~~~~~~~~~~~~~~SEKADAR GAMBAR SELINGAN~~~~~~~~~~~~




so meh la join pada yang belum join lagi tu...meh join tuk memeriahkan majlis...tak gitu....aku pun sampai stop kejap buat entry pasal MBP contest sebab kekeringan idea nak mengarang...terus buat entry contest ni....hehehe

p/s: betul tak suziey,walker Damia ngan aQeel sama kan....hehehe

8 comments:

unlisted_one said...

hehe,..walkernya sama dengan Madihah jugak..

[-suziey-] said...

waakakakkaakka adeiiii..lawaknya..mmg taste kita sama la haiza..hahhaha:p
good luck damia :)

MamaDamia a.k.a Haiza said...

unlisted_one:Madihah pun walker sama gak ke...hehehe ramai la plak guna walker ni...MamaDamia beli ni pun time ada sale kat Jusco...kalu tak comfirm dah cari kaler pink...hehehe

MamaDamia a.k.a Haiza said...

suziey:ekeke ni baru dua bende sama....ntah2 banyak lagi kot...hihihi gud luck to u too aQeel ensem

Intan said...

Byk tul haiza join contest lately ni ye...he he. Den suke sgt gambar yg 1st sekali tu...chumel lah damia sayang :)

Gud luck for all contests that u have joined dear.

MamaDamia a.k.a Haiza said...

Intan: memang kena join banyak contest la Intan..kalau tak sure bersawang blog ni takdo citer...nak bubuh citer raya cam dah malas dah....nak tak nak kena join contest je la...baru ader citer kat blog ni...hehehe...neway thanks for tha wish ye

Orked said...

salam..tq join contest kite..comeinye damia..eh! baju dier same ngan baju echa ler..

MamaDamia a.k.a Haiza said...

Salam kembali Orked...tq jugak sudi jenguk sini...seronok betul ramai blogger buat contest ni...yang tak pernah kenal sebelum ni pun bleh berkenal-kenalan hanya melalui join contest je kan..hehehe banyak plak bende sama yang Damia ni ada...hihihi

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin