Wednesday, March 24, 2010

Cuti-cuti Kuching~Jong Crocodile Farm

Hari kedua kat Kuching,kitorang gi jalan-jalan cari buaya.ekekeke.Apa lagi dengan pantas kitorang menuju ke Jong Crocodile Farm.Taman buaya yang paling terkenal kat Kuching ni.


Ni pagi sebelum gi jalan-jalan...harus bersantai ria di tepi pantai dulu...time ni air surut,bendera pun kaler hijau..so ramai la yang turun sampai ke tengah laut..selalunya petang air naik,memang sangat kuat ombak.takde sapa berani pergi ke tepi pantai


lepas mandi-manda...dalam pukul 11 pagi gerak ke taman buaya...besar kan van ni?...sangat la selesanya tuk sumbat kitorang seramai 8+1 ni...hehehe




Budak kecik yang mengamuk sebab kena marah gara-gara tak reti duk diam dalam van tu...sibuk nak melompat-lompat dalam van...bila aku angkat je riba terus mengamuk...notti betul Damia ni


sebelum makan kena tunjuk gigi dulu... :P

Ni kat kedai makan, kena lunch dulu sebelum gi jenjalan..kedai makan ni dekat je ngan resort tempat kitorang stay tu.makanan kat sini....adei sama gak hampehnya...adik aku order mee ladna....sekali sampai kuah dia tomato...bapak masam giler kuah dia...aku tetap order kway teow goreng....hasil dia kway teow rendam air laut...masin giler..sabau je la


Kitorang tapaukan Damia french fries supaya dia leh makan dengan diam kat dalam van...ekekeke


Dah nak sampai ke Jong Crocodile Farm


Memula masuk jalan nak kesini,kitorang cam pelik skit coz sepanjang kiri kanan jalan ni dipenuhi dengan kawasan kebun sayur....pastu yang paling besh sebelah taman buaya ni boleh ada sekolah belajar memandu...hahahaha buatnya buaya ni terlepas...sure menggelabah orang-orang yang gigih belajar memandu tu kan ...ekekeke


Tiket untuk masuk ke sini adalah RM 16.00 untuk dewasa dan kanak-kanak dari lahir sampai umur 12 tahun dia cas RM 8.00 hengget...Damia pun kena bayar tau...tapi kalau anak jati sarawak tiket dia RM 10 je dewasa...kanak-kanak RM5.00....so kesimpulannya kalau korang nak masuk sini...ajak la sorang anak tempatan Sarawak tu tolong belikan tiket korang...giler banyak weii beza harga dia...tak paham aku apsal dibeza-bezakan macam tu...kemanakah hilangnya konsep 1 Malaysia ni...isk isk isk


Hambik ko...berpuluh-puluh ekor buaya ada...


macam-macam saiz ada...


Ni buaya cacat takde ekor...


Bukan takat buaya je...ikan pun ada


Punyalah banyak buaya tu...sampai berhimpit-himpit dalam sangkar tu..


En. beruang pun ada..siap main guling-guling lagi ko ye


Ni en. beruang tengah melepaskan hajat....wakakaka elok je bertenggek celah-celah tu


Kura-kura pun ado...cam dah mati pun ye..coz tak gerak-gerak...atas badan dia penuh dengan duit syiling...sapa la yang dok bayar niat kat dia ni..bertuah sangat ke sang kura-kura ni...jalan pun dah tak larat..camno tu?



Nama buaya ni 'Bujang Sudin'....memula aku ingat buaya ni dah mati dan diawetkan...bapak aku pun cakap ni batu..sekali masa aku duk usha-usha aku nampak mata dia berkelip-kelip..uihhh hidup lagi...agaknya sebab dah besar n tua sangat...sampai nak gerakkan badan pun tak larat dah buaya ni..


Landak pun ada...bapak aku cakap kalau wat rendang pun sedap landak ni...ciss selera


besar gak tempat dia...siap ada jambatan segala bagai...bawah tu kolam ikan...ikan dia sikit punya besar-besar....besar paha aku pun ada


peacock pun ada..memang dah macam mini zoo ni


Ni tgh stand by nak tengok pekerja kat situ bagi makan kat buaya-buaya yang kelaparan tu...memang tiap hari ada show ni setiap pukul 11 pagi ngan 3 ptg...ni masa aku tgk ni pukul 3 petang


harus posing2 dulu hokeh



pekerja tu gantung kan sekor itik yang dah mati tu macam ni..pastu kang buaya-buaya ni akan buat stunt melompat nak dapatkan makanan tu...tapi nak menunggu aksi stunt ni bepeluh gak la ketiak-ketiak ni coz buaya2 ni cam malas....jenuh weii nak tunggu..


Ni dia aksi melompat dari seekor buaya yang macho...macho ke?....kalau buaya darat boleh la kot nak kata macho?eh merapu plak :P


jangan terpedaya dengan aksi mulut ternganga buaya ni...hakikat sebenarnya mulut sebelah atas dia tu dah hilang separuh...mungkin kena gigit ngan buaya lain kot sebab bergaduh...hahaha


eh apa ni...oh khinzir...lariksssssssss


dalam kolam ni penuh ngan ikan yang besar punyaaa....serius memang besar...ada sekor tu dah sama besar ngan anak aku..isk gerun


Ni abang aku paksa Damia beraksi cam patung ni...sengal tul...ekekeke


comel kan?...rasa cam nak hangkut bawak balik je anak monyet ni...kuci..kuci..


yang ni kalau korang nak...hambik la...aku tok se



Suami ku...sila jangan jeles ye...ahaks


wah buaya darat cuba bergurau senda ngan replika buaya air ye...buaya darat?....apakah?....awek pun takde lagi adik aku ni....gay kah?...isk isk isk :P


Ni adalah tengkorak bujang senang...ala buaya yang sangat giler pemes kat negeri Sarawak ni suatu masa dulu...



Muka kepenatan anak aku...cian dia kena paksa posing ngan mama..


masuk je dalam van terus capai air ribena...dahaga ye yang...


apsal la adik aku ni suka sangat posing macam ni...agaknya ni la cara posing peberet buaya-buaya darat kat Malaysia ni ye...muahahha

Lebih kurang 2 jam jenjalan dalam taman buaya ni...kitorang pun gerak la menuju ke Waterfront...ingat nak singgah Muzium Kucing...tapi cam dah lewat dah...gi Waterfront cari kek lapis...so tunggguuuuuuuu

p/s:tatau la berapa episod entry cuti-cuti Kuching ni...ekekeke...layan kan ajo

7 comments:

firahadifa said...

wah.. bestnyer gi kucing .. bawak balik kek lapis tak??

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
ummiKhayra said...

Wahhh bestnya... takpe2... post je netry kat sana.. boleh buat rujukan nanti... :D

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

hahaha...kata taman buaya, tapi macam2 binatang yg ader....

MamaDamia a.k.a Haiza said...

firahadifa:huhuhu kalau gi kuching ...tak beli kek lapis memang sangat la tak completenya cuti-cuti sarawak tu...next entry okeh pasal kek lapis

MamaDamia a.k.a Haiza said...

Ninie:memang nak post pun...cam berlambak jek gambar2 nak upload...tunggguuuu

MamaDamia a.k.a Haiza said...

ayu:ni dah macam mini zoo+taman buaya dah ni...tapi sangkar tuk buaya memang banyak la...binatang2 lain tu selingan jek...hahaha siap ada selingan plak

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin