Thursday, March 25, 2010

Cuti-cuti Kuching~Kek lapis & Gambir Sarawak

huhuhu kalau datang Kuching ni memang tak lengkap kalau tak beli kek lapis sarawak yang sangat pemes ni.Lepas habis membasahkan ketiak kat taman buaya tu,kitorang gerak ke Waterfront...memang banyak kali gak la kitorang jejak kaki kat Waterfront ni coz kat sini adalah tempat paling pemes kat Kuching ni.


Bangunan Dewan Undangan Negeri

Sebelum kitorang naik bot untuk ke kampung seberang sungai Sarawak tu,kitorang jalan-jalan kat India Street.Dah nama pun India Street,majoriti kedai kat sini jual rempah ratus india mariii punya...pekerj dia pun majoriti India ngan Bangla.So macam tak menarik nak masuk kedai2 tu,kitorang just posing2 kat area taman berdekatan ngan India Street tu


Kalau nak pusing2 sekitar keliling sungai Sarawak ni,dikenakan tambang sebanyak RM50.00 hengget untuk sebuah bot untuk pusing2 selama 45 minit.Kitorang tak amik pun pakej ni coz mak aku takut nak naik bot tu lama-lama...ekekeke



wah siap feeling lagi posingdak tecik ni...sampai terpejam-pejam mata tu..


elelele cam comei jek duk menyelit kat celah papa dia tu...


sekejap jek maintain comei tu...pastu dah sibuk nak cat walk atas batu ni..isk isk isk


jawabnya mama la yang kena maintain comei...muahahaha muka papa cam tak sudi jek...wakakaka



Lepas dah puas posing2 kat tepi sungai tu..apalagi time nak naik bot la plak...nak keseberang sungai tu cuma dalam 5 minit jek,tapi kalau dah kena naik bot tanpa jaket keselamatan di sungai yang terkenal ngan buayanya...sapa yang tak cuak weii...bergoyang2 rasa bot ni masa kitorang nak naik ngan turun...aku ngan mak aku asyik terjerit2 jek...wakakaka


Damia seronok la sebab nampak air....mulut dia duk sebut "ejuk..ejuk (sejuk)"....nampak jek air ingat sejuk,..ekeke .Tambang sorang untuk naik bot ni ialah 50 sen...maknya pergi balik dalam singget la sorang..tapi serius la,sapa yang datang ke Kuching ni harus kena naik bot ni...baru thrill...walaupun jalan darat ada je untuk ke seberang sana....cuma jauh la nak memusing,dalam 30 minit gak la lamanya....naik bot 5 minit jek dah sampai...


Jeti untuk bot ni betul2 depan bangunan ni...maknanya kalau korang nak naik bot ni,pergi je lah dekat depan bangunan ni,kat situ la tempat dia..


Lepas tu kena jalan kaki la skit,dekat jek dalam 200 meter jek dari tempat bot tu..


ni first kedai kek yang kitorang singgah


Mira Kek Lapis...pemes gak kat google...kek dia memang sedap jenis kek lapis basah...so lembut n yummyy...kitorang borong 15 ketul kek lapis kat sini...huhuhu


Semua kedai kek lapis kat sini diorang akan bagi kita rasa dulu then baru pilih nak yang mana..tapi serius sedap semua kek lapis kat sini...harga pun cuma 10 hengget jek satu...kalau cari kat main bazaar...harga dia dalam 15 hengget dan tak berapa sedap..so kalau ada yang nak beli kek lapis harus kena pergi ke Kampung Gersik seberang waterfront ni...


Ni satu lagi kedai kek lapis yang paling pemes kat Kuching ni...Kek Lapis Dayang Salhah...tempat dia berdekatan jek dengan kedai yang memula kitorang singgah tu


Kat Dayang Salhah ni..lagi mewah kek untuk di rasa...dah macam gi open house plak aku rasa...ekekeke siap ada kerusi lagi...air jek takde...kot ada yang pelahap sangat makan sure tercekik2 punya...huhuhu


Damia memang suka makan kek lapis ni....non stop mengunyah...selera betul tengok dia makan...pandai anak mama makan kek lapis ye..


Nampak sedap dan berwarna warni kan?


sila jamu mata ye...nak jamu perut takleh...huhhuhu


aku rasa kalau aku memang tinggal berdekatan kawasan kedai ni,sure aku datang hari2....makan kek lapis then blah...muahahaha jimat duit...


Kek lapis sisik ikan ni paling sedap sekali...sebab tu harga dia mahal skit...yang lain2 sume rm 10.00 hengget seketul...yang kat sini jenis kek lapis kering...tapi rasa dia memang mantap ...kek lapis ni leh tahan sebulan kalau simpan dalam peti ais and seminggu kalau simpan kat luar...kat sini pun aku beli dalam 8 ketul kek lapis...hohohoho


Tengok je la kasut2 tu pun dah tau betapa ramai nya pelanggan kedai Kek Lapis Dayang Salhah ni...


Depan kedai kek ni ada orang jual ikan terubuk masin...senang tak yah carik jauh2...kat satu tempat jek leh dapat macam-macam benda


Bapak aku beli 3 ekor ikan terubuk ni....dia cas RM 20.00 jek....diorang siap bungkus cantik2 lagi supaya senang nak bawak naik flight...


walau di kedai menjual ikan sekalipun harus untuk berposing ye.. :P


Elok nak kuar dari kawasan kedai ni...hubby aku ajak singgah satu kedai kecik jek...kedai ni jual Gambir Sarawak...owh jangan fikir bukan2 ye...hubby aku masih kuat lagi...hahaha dia beli ni sebab selain kegunaan untuk tut...gambir sarawak ni juga berguna tuk ubati sakit gigi,resdung, dan bisa gigitan haiwan berbisa....itu kata penjual tu la...kalau dia tipu maknanya aku pun tipu korang gak la...hahahaha


sepeket ni harga dia RM 10.00 hengget


Ni tgh tunggu bot nak balik ke seberang sana,....time ni dah dekat kul 7...cantikkan lampu sekitar sungai ni?

Lepas tu macam biasa la sessi mencari tempat makan tuk dinner...kali ni memang kitorang nak cari seafood gak....setelah pusing punya pusing n tanya orang sana sini....maka ni lah kedai pilihan perut kitorang


Memang kedai makan melayu...kat area mana aku dah lupa dah,...eekeke


Damia punya penat n ngantuk....sampai tak sedar2 masa kat kedai makan ni...last sekali baringkan dia atas meja...hehehe dari mula makan sampai balik tak sedar2...betul2 punya penat ni...


menantang apa ni ek?


ni lah siput buluh....rasa dia memang sedap...ok lah makanan kat sini...kitorang order ikan sweet sour 2 ekor,ikan bakar 2 ekor, udang 2 kilo buat goreng tepung, pastu siput ni 1 kilo, ngan tomyam ngan sayur campur tuk 8 orang  makan...semua sekali dalam RM 250.00 hengget.

Lepas makan...balik hotel tido....kali ni tak sesat coz dah bawak car charger untuk henpon....huhuhuhu...ade citer lagi ke?...ader...tunggguuuuuuuuu muzium kucing plak...miawww

10 comments:

zue @ annaleeya said...

waaaa.... best erk cuti2 mesia... byk borong kek lapis tuh... bak sini seketul... hehehehe....

Intan said...

Ehem ehem...gambir sarawak...ekeke...tipuuuu ye :D

Waaa bestnya tgk kek2 lapis tu semua...betul lah haiza dah macam jamuan hari raya lak ye padahal test je...superb!

Nana said...

wah beznye!! tq utk info2 ni bole sy refer utk g kuching bln depan hehe nak2 tang kek lapis peberet saya tu

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

kek lapis, ikan terubuk dan gambir...benda wajib yg mesti beli kalau pi sarawak kan.....saya beli 100 peket kek lapis masa kat sarawak ari tu...kebetulan nak raya...so ramai tul yg kirim....

MamaDamia a.k.a Haiza said...

Zue:memang best kalau dapat bercuti ni...sambil jalan2 tgk tempat orang bleh gak rehatkan otak ni...

erkk kek lapis...selamat dah semuanya masuk perut...huhuhu

MamaDamia a.k.a Haiza said...

Intan:ekekeke mana ada tipuu...kenyataan tu..muahahaha

tu lah kan macam jamuan raya..kalau ada lemang ngan ketupat terus real macam raya..

MamaDamia a.k.a Haiza said...

Nana:u are most welcome dear...actually banyak gak tempat wajib tuju kat Kuching tu..ni cuma sebahagian jek...nanti bila Nana dah pergi sana bleh la kongsi cerita ngan kenkawan ye...

tang kek lapis tu...memang harus gi terjah...kalau tak rugi wooo...

MamaDamia a.k.a Haiza said...

ayu:uihhh sampai 100 ...buat bisness sure laku ni...ekekeke tetambah nak raya kan time u all pegi tu...kek lapis ngan ikan terubuk tu bolehlah jadi benda wajib beli...tapi tang gambir sarawak tu...harus je kot....muahahaha

Mus said...

siput buluh ni lebih dikenali sebagai AMBAL di Sarawak!

khairol said...

aha, betul "ambal" namanya...he!!! komen dari anak tempatan sarawak...kalaudtg lagi, bolehlah guna my servis.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin