Monday, March 22, 2010

Cuti-cuti Kuching~LCCT to Kuching Airport

Hari Selasa haritu,satu family aku gi bercuti ke Kuching,Sarawak.Tujuan sebenarnya nak naik flight jek...muahaha kang kalau pi Langkawi kang dekat sangat plak,tak sempat panas bontot dah sampai.So kitorang decide gi Kuching.ok lah tiket flight pergi balik untuk 8 orang dewasa + 1 kanak-kanak ribena dalam RM 724.00.Kira murah le tu kan..hehehe


waktu menunggu komuter

Kitorang gerak naik komuter dari Subang..kete parking kat situ le.Nak parking kat airport,bapak mahalnya..sebijik keta dah seratus lebey,dua bijik keta..uihh takpe baik naik komuter jek...bleh gak bawak Damia tu naik komuter.Memang besh la kan,coz nak ke airport tu memula naik kete dari umah,pastu park kete kat Komuter Subang then naik komuter gi KL Sentral..dari kl sentral plak naik bas sampai LCCT...huhuhu memang seronok la Damia sebab first time naik semua tu.


Binatang kesayangan Damia pun wajib dibawa..suka betul Damia duk cium telinga binatang tu..isk jangan sampai ke besar melekat ngan natang tu dah le..


Masa dalam komuter Damia ni punya takut dia leh menangis sepanjang jalan ke KL Sentral tu,agaknya dia tengok laju sangat,tu yang dia menangis.Tapi masa dalam bas,ok plak dia.tak takut langsung.


Muka ngantuk nak tido...hehehe

Perjalanan dengan bas ke KL Sentral dalam 1 jam 15 minit.Lama wei aku tak naik bas.Last dulu masa belajar dulu.Rasa cam kebas punggung2 ni ...ahakss ayat berlagak..dah la duk belakang sekali plak tu.


Sampai kat LCCT dalam pukul 11.30 pagi.Flight pukul 12.55..lepas jek sampai terus gi check in,masa nak check in tu,diorang mintak IC semua orang..nak jadikan cerita boleh plak adik aku yang last tu tak bawak IC..adeii tepuk dahi kat situ gak aku...kitorang jumpa pegawai bertugas time tu,dia cakap kalau nak ke Sabah atau Sarawak memang kena ada IC sebab kat sana ada Imigresen.Dia memang takleh nak tolong keluarkan surat ke apa ke sebab ni dah arahan.Terpaksa la abah ngan adik aku tu patah balik umah naik teksi nak amik IC adik aku tu...memang tak sempat la diorang nak naik fligth yang sama ngan kitorang.

Tapi punyalah baik pegawai tu nama dia Jason,dia dapatkan tiket ngan harga paling murah untuk abah ngan adik aku naik flight berikutnya kul 1.50 tgh hari..beza 50 minit jek dari kitorang nya flight ....ikutkan patutnya kena beli tiket baru yang harganya 200 lebey sorang,tapi Jason ni punya nak tolong kitorang,dia cuma cas sorang 90 hengget jek.


Damia siap gi jenguk tempat orang lain lagi ngalahkan stewardess duk offer minuman ngan makanan jek...ekekek

Masa dalam flight ni,si Damia tak cuak langsung,boleh dia sama naik ngan stewardess kat situ jalan dari depan ke blakang kapal terbang tu.Kalau Damia nampak jek stewardess lalu,dia duk jerit "kakak..kakak"..pastu sibuk nak turun dari riba aku...nak jalan-jalan atas kapal terbang tu...adeii pengaruh Awan Dania tul lah budak nih..


Muka jakun dapat naik kapal terbang...muahahaha...umur aku dah 28 tahun baru merasa naik kapal terbang..kesian betul



Jangan terpedaya...Gambar kapal terbang MAS...tapi kitorang naik Air Asia..huhuhu

Kitorang sampai kat airport Kuching pukul 2.45 gitu..so sementara nak tunggu abah ngan adik aku sampai,kitorang pusing pusing je la dalam airport Kuching tu.Pastu gi kaunter sewa kete uruskan pasal kete sewa yang kitorang dah book awal2..kitorang amik Van jek sebijik ngam-ngam tuk 8 orang.Sewa dia 3 hari RM 440.00 jek...tu harga paling murah yang kitorang dapat..saja usha yang lenlain semua mahal2..ada satu tu van yang sama macam kitorang amik tu,dia cas 260 hengget sehari,3 hari dah 780 hengget...giler kaw-kaw beza..hehehehe sebenarnya kitorang leh dapat murah sebab kawan adik aku yang tolong bookingkan.Member dia tu keje kat Four Point hotel kat kuching tu as Concierge Manager,so kenal ramai la tokey2 kete sewa tu.Tu pasal kitorang leh dapat harga murah.Untung kan?


Siap tayang2 gigi lagi Damia ni..hehehe


Ni kaunter imigresen yang kitorang kena lalui sebelum leh keluar dari airport Kuching tu,kalau adik aku tak bawak IC,jawabnya memang kena bertapa kat airport la dia 3 hari 2 malam...baru padan muka..Memang diorang agak ketat skit kat sini sampaikan anak aku pun kena laki aku yang dukung masa nak keluar dari Imigresen ni,katanya anak kalau datang mesti ngan bapak dia,so pas tuk laki aku ngan Damia memang guna satu pas jek.Tetiba aku rasa kuasa seorang ibu di perkotak-katikkan kat sini..kalau laki aku tak ikut,diorang suruh aku sign satu form yang menunjukkan Damia ni memang anak aku.Giler ke hapa..cam nak hempuk ngan kasut jek aku rasa time tuh..penat-penat aku usung 9 bulan ke hulu-ke hilir...alih-alih hak aku sebagai seorang ibu diperkotak-katikkan....aku tatau la kalau korang pun pernah kena macam ni.Memang macam-macam hal jadik...isk isk isk cobaann


Dah rupa alien dah ngan spek besor gitu..tapi comei gak kan?...ekekeke


Siap nak wat cat walk lagi,ingat tgh wat konsert panca sitara ke apa Damia ni

Sementara menunggu abah aku sampai tu,macam-macam la gelagat Damia ni kitorang layan kat situ.Ada je peel dia yang membuatkan kitorang nak tergelak.Kejap pakai spek la,pastu nak duk atas troli la, nampak kedai teddy bear,nak beli patung kura-kura...adeii lawak tul la Damia ni


Jujur jek abang aku melayan puteri kecik ni ronda-ronda naik luggage troly ni...ekekeke...tak di layan kang mengamuk plak dak tecik ni nanti


Siap nak tertido masa duk atas troly tu,muahahaha Damia..Damia


Dalam kul 3.30 abah aku sampai,terus amik van.Laki aku yang drive van berpandukan GPS menuju ke hotel.Kitorang stay kat Holiday Inn Damai Beach resort kat Santubong.Kira-kira sejam gak la dari Bandar Kuching ni...Hotel ni dekat tepi pantai dan belakang Gunung Santubong.Ok lah amat membantu GPS time ni sebab kitorang leh sampai hotel tanpa sesat.Sampai otel terus rest kejap then....bersambung di entry lain...tataaaaa :P

4 comments:

Nana said...

hehehe...lawak la..umr 28 thn br nk naik flight ek?sama la kita...tahun ni nk masuk 27 thn heheeh bulan depan baru nk mrasa nek flight tu pun nak g kuching juga cuti2 malaysia hehe tak sabar rasanye
tgk gambo2 kt sini nanti bole pegi gak tmpt2 menarik tk situ kan

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

memang murah tul dapat tiket RM90 ringgit yg on the spot tiket tu...

hehehe....murah giler tiket 8 org + 1 kanak2 hanya RM700++ jer...tak amik package holiday yer? saya dulu gi 2 kanak2 + 2 adult sekali ngan hotel RM900++..stay kat four point hotel....

best tak damai inn tu??? nanti upload lag yer...

MamaDamia a.k.a Haiza said...

Nana:hahaha ingatkan saya sorang je dah tua2 baru nak merasa nak 'belon'..rupanya ada geng...huhuhu nak ke Kuching gak ke?..kalau sewa kereta masa kat sana,kena rajin2 kan diri bertanya ngan orang2 kat situ...GPS pun kadang2 tak leh pakai gak

MamaDamia a.k.a Haiza said...

ayu:memang murah pun yang...saya pun ingat kena dalam 2-3 ratus...nasiblah pegawai tu baik hati...

kitorang tak amik package pun sebab bilik free...hehehe abah saya ada join swiss garden vacation club...so skang ni tiap tahun dia dapat stay kat mana-mana hotel free untuk 16 hari...skang ni dah plan nak ke langkawi plak bulan 5 atau 6 ni...hehhe

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin