Sunday, May 23, 2010

Orang kita masih belum bijak berniaga

Betul tak?...bagi aku,orang 'kita' (melayu) masih belum bijak dalam selok belok berniaga ni.Yang diorang tau cuma nak untung cepat dengan cara menipu.Aku tak maksudkan kepada semua ye,ni buat sesetengah orang 'kita' yang berperangai cam haremm ni..

Ni ada satu kes jadi kat aku masa aku bercuti kat Langkawi baru-baru ni,aku ke Langkawi drive dari KL sampai ke Jetty Kuala Kedah,sampai je sana aku deal ngan sorang cina ni pasal kete sewa...ok lah kot dia bagi kitorang pakai kete MPV Exora baru untuk 3 hari dengan bayaran cuma RM 280.00 hengget sahaja.Aku pulangkan kereta lewat 3 jam n dengan minyak tak sempat isi(alasan) tapi tokey cina ni sikit pun tak mintak extra charge.

Memang ngam la sebab kitorang ada 6 orang so dapat MPV baru memang selesa la rasa.Lepas dah settle hal kereta,aku usha2 la nak amik pakej Island Hoping plak.Memang banyak la agen2 yang bagi offer murah2,tapi aku amik ngan sorang POMPUAN ni,dia bagi harga RM30.00 je sorang.Dia cakap bayar deposit je dulu lepas tu kalau tak jadi pergi pun takpe dia akan pulangkan balik deposit tu.Aku pun bayarlah RM 60.00 seperti yang dia mintak untuk 6 orang.

Tapi nak dijadikan kes kitorang memang tak sempat nak pergi island hoping tu,so aku call POMPUAN tu cakap aku tak sempat nak pergi island hoping tu then aku nak mintak balik deposit aku.Boleh pompuan tu cakap kat aku yang deposit takkan dipulangkan sebab aku kensel last minit.what the he*l!!! ko cakap camtu.

Haritu dia sendiri cakap deposit akan dipulangkan kalau tak jadi pergi.Ni lain plak jadinya.So aku jumpa agen POMPUAN ni kat Jetty Kuala Kedah sebab POMPUAN tu takmo cakap ngan aku lama-lama and aku mintak duit aku balik.Agen dia ni cakap nanti POMPUAN tu akan pulangkan duit aku bank in dalam akaun aku.Aku tak puas hati sebab haritu cakap kalau kensel duit dapat terus.Ni nak bank in segala bagai plak.Kompem kau takkan bank in duit aku tu kan.

Owhh aku buat ni semua sendiri sebab laki aku dah settlekan hal kereta.Agaknya bila diorang tengok yang datang ni perempuan cam aku,so dorang nak pijak2 kepala aku.Apa lagi aku call laki aku suh datang kat jetty tu,dengan muka bengis terus laki aku mintak duit ngan agen POMPUAN tu,tanpa banyak soal elok plak agen POMPUAN tu keluar duit bagi kat laki aku.

Lepas dah dapat duit tu aku call POMPUAN tu cakap aku dah dapat duit aku,pastu aku cakap kat dia kalau nak maju dalam bisness jangan amalkan sikap menipu n mungkir janji.Takkan kaya punya.Aku siap cakap lagi ngan POMPUAN tu cuba belajar berniaga dengan Cina,diorang sanggup rugi sikit untuk mendapatkan keuntungan yang lebih besar.Diorang kalau nak menipu pun takkan menipu takat RM60.00..baik tipu 60 ribu hengget lagi banyak untungnya...

Yang paling buat aku hangin POMPUAN tu bleh cakap camni kat aku "Agaknya akak ni dah abis duit shopping kat Langkawi ni,sebab tu nak sangat duit RM60.00 hengget akak tu ye,takut tak cukup duit nak buat bayar tol"....cilakak betul POMPUAN tu,aku ajak jumpa taknak pulak.Camni ke orang Melayu berniaga?? Dah la tu POMPUAN plak tu...cisss sampai bila-bila la kau takkan kaya

p/s: Aku dapat info dari orang-orang teksi kat Jetty Kuala Kedah tu,diorang cakap sebenarnya dah ramai yang tertipu ngan POMPUAN tu..tapi takda apa-apa tindakan pun yang dikenakan

p/s: Kalau korang semua ke Langkawi,aku nasihat kan jangan deal apa-apa pun ngan POMPUAN yang dikenali sebagai "KAK MALA (012-4350274)" ni,takut korang terkena bala cam aku gak nanti.Mau riuh jetty Kuala Kedah tu nanti dengan suara korang mengamuk cam aku :P....huhuhu

p/s: aku ada amik gambo agen POMPUAN tu...tapi tak sampai hati plak nak upload kat sini...kesian la plak.Tapi masa aku snap pic abang ni aku siap cakap lagi,"nanti saya masukkan gamba abang kat blog saya,biar semua orang tau abang ngan POMPUAN tu penipu".. :P

6 comments:

mama zharfan said...

dengar citer u pun i rasa hangin jer...dia ingat RM60 tu sama mcm seposen jer ke huh patutnya u upload je pic kat blog u ni :P

MamaDamia a.k.a Haiza said...

mama zharfan:hihihi dia ingat i ni sengkek sangat agaknya...kalau kita ni takda duit takde lah sampai pergi bercuti,baik duk umah tido dendiam..i cuma mintak hak i seperti yang dijanjikan ...itu aje

nak kena hubby i datang jerkah kat diorang baru terhegeh2 nak pulangkan duit balik..tak guna betul...

p/s:kalau i tak dapat balik duit i masa tu,kompem i upload pic abang tu :P

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

huh..merosakkan usahawan bumiputra jer....macam ni pun ader ke....hampehhh tul....

Nad a.k.a MamaZakwan said...

macam hampeh jek perangai nk meniaga camtu..
buat malu kaum je..dah ar melayu..pompuan plak tu!

firahadifa said...

irritating nyer.... macam tu dia cakap kat u??? aduh... panas tul dgr ... adu je kat badan konsumer , sure kena panggil dia ..

Muhd Suhaily said...

Jika perniagaan nak untung cepat dan lebih...nak cakap ape? kesian betul dia tu...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin